160 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Η θέση του Κομηλιού μετά την Ένωση

160 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα
Η θέση του Κομηλιού μετά την Ένωση

Σαν σήμερα, την 21η Μαΐου 1864, ο τελευταίος  ύπατος αρμοστής των Βρετανών στα επτάνησα,  λόρδος Henry Storks  εκφωνεί στην αίθουσα του θρόνου του ανακτόρου των «Αγίου Μιχαήλ και Γεωργίου» την αποχαιρετιστήρια ομιλία του και ανακοινώνει επίσημα την άρση της προστασίας της Βρετανίας επί των Ιονίων Νήσων. Ακολούθησε η τελετή παραδόσεως – παραλαβής της Κέρκυρας από τον αρμοστή προς τον έκτακτο απεσταλμένο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Θρασύβουλο Ζαΐμη. 

Ο πολιτικός Θρασύβουλος Ζαΐμης (αριστερά) και ο Ύπατος Αρμοστής των Επτανήσων Henry Knight Storks (δεξιά)
Λιθογραφία που απεικονίζει αλληγορικά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, Μουσείο Μπενάκη
Αλληγορική παράσταση της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, υδατογραφία, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Αργυρό αναμνηστικό μετάλλιο 50 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων, 1914

 

Είχε προηγηθεί την 23η Σεπτεμβρίου 1863 το ψήφισμα της Ενώσεως του Ιονίου Κράτους με το Ελληνικό Βασίλειο,  από την 13η Ιόνιο Βουλή μετά από συζήτηση που διήρκεσε τέσσερις ημέρες και ψηφίστηκε παμψηφεί. Το κείμενο συνέταξε ο λευκαδίτης βουλευτής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Επίσης την 17η Μαρτίου 1864 υπογράφεται η τελική συμφωνία όπου παραχωρούνται επίσημα πλέον τα Επτάνησα στην Ελλάδα.

Το ψήφισμα της Ένωσης από την Ιόνιο Βουλή, Συντάχθηκε από τον λευυκαδίτη Αριστοτέλη Βαλαωρίτη
Αναμνηστική επιγραφή έξω από το κτήριο της Ιονίου Βουλής στην Κέρκυρα
Οι βουλευτές της 13ης Ιονίου Βουλής που υπέγραψαν το Ψήφισμα της Ένωσης
Ο Νόμος επικύρωσης της Συνθήκης της Ένωσης των Επτανήσων, Εθνικό Τυπογραφείο

Την 21η Μαΐου 1864 το πρωί παραδίδεται στις ελληνικές αρχές το φρούριο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα. Στις έξι το πρωί η Αγγλική φρουρά μπαίνει στη φρεγάτα «Μάγισσα» και στις οκτώ φτάνουν ο Μητροπολίτης, ο Έπαρχος και ο κλήρος. Μετά από τις απαραίτητες προσφωνήσεις έγινε υποστολή της αγγλικής σημαίας στο φρούριο. Παραδίδονται τα κλειδιά του φρουρίου σε ελληνικό απόσπασμα, οι Άγγλοι φεύγουν και ο Έπαρχος Ευάγγελος Τσαρλαμπάς υψώνει την ελληνική σημαία. Κατά τη στιγμή της έπαρσης της σημαίας, χαιρετίζεται από την αγγλική φρεγάτα με 21 κανονιοβολισμούς.

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα
Σημαία που υψώθηκε στη Λευκάδα κατά την Ένωση των Επτανήσων με τη Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Μετά την ένωση την 28η Ιανουαρίου 1866 με το Βασιλικό Διάταγμα αριθμός 9 γίνεται η πρώτη διοικητική διαίρεση των νεοπροσαρτιθέντων Ιονίων Νήσων. Στο διάταγμα αυτό γίνεται και η πρώτη αναφορά στο χωριό Κομηλιό ώς, υπό την πρώτη ονομασία με διαφορετική ορθογραφία, Κομιλιό. Το Κομιλιό εντάσσεται στο Δήμο Απολλωνιών ο οποίος αποτελεί δήμο της Επαρχίας Λευκάδος. Το Κομιλιό όπως φαίνεται και στον πίνακα του διατάγματος την εποχή εκείνη είχε πληθυσμό 326 κατοίκους και η απόστασή του από την πρωτεύουσα της επαρχίας πόλη της Λευκάδας ήταν χρονικά 1 ώρα και 15 λεπτά.

Διοικητική διαίρεση Ιονίων Νήσων 1866, Κομηλιό

One thought on “160 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Η θέση του Κομηλιού μετά την Ένωση

  1. Ξέρουμε η μπορούμε να μάθουμε ποιες ήταν οι οικογένειες στο κομηλιό εκείνη την εποχή ;

Comments are closed.