Στο ίδιο έργο θεατές…

Στο ίδιο έργο θεατές…

Για ακόμη μια φορά γίναμε μάρτυρες ενός παραλίγο δυστυχήματος στην παραλία του Κομηλιού. Αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια μια τουρίστρια από την Σερβία η οποία κάνοντας πεζοπορία στην περιοχή γλίστρησε και εγκλωβίστηκε στην απότομη πλαγιά πάνω από την παραλία την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024.

Δεν πέρασε ένας χρόνος που αντίστοιχα ένας αεροπτεριστής εγκλωβίστηκε στην παραλία πέρυσι το Νοέμβρη όπου οι σωστικές ομάδες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν γιατί ο δρόμος μετά το σεισμό του 2015 έχει γίνει απροσπέλαστος από επιχώσεις και κανείς (Δήμος και Περιφέρεια) δεν τον έχει καθαρίσει ακόμη προφασιζόμενοι αδυναμία λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής. Για την ιστορία ο αεροπτεριστής σώθηκε τελικά από αέρος με ελικόπτερο!! Το θέμα τότε είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και μάλιστα με κριτικές από τα τοπικά μέσα προς την τότε δημοτική αρχή για αδράνεια.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι δρόμος αγροτικός μέχρι το 2015 υπήρχε και μάλιστα κατέβαινε και αυτοκίνητο στην παραλία. Είναι η μοναδική πρόσβαση στην απόκρημνη αυτή περιοχή και πέραν της πρόσβασης στην παραλία, εξυπηρετούσε και έκτακτες ανάγκες όπως η διάσωση και η πυρασφάλεια.

Πάμε στο σήμερα όμως.

Στο δρόμο δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για να αποκατασταθεί η πρόσβαση. Παρόλο που έχουνε γίνει αμέτρητες οχλήσεις και στο Δήμο και στην Περιφέρεια και με τις προηγούμενες αρχές και τις σημερινές τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας όσο και του Συλλόγου κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Αποτέλεσμα της αδιαφορίας; Το περιστατικό της Κυριακής.

Το χρονικό

Η αλλοδαπή τουρίστρια η οποία μένει στα Χορτάτα και είναι ορειβάτισσα, σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήσαμε από το περιβάλλον της ξεκίνησε για πεζοπορία το πρωί της Κυριακής προς την περιοχή «Απλώνες» στο Κομηλιό. Κατά την κατάβαση της από μονοπάτι της κορυφής γλίστρησε και κατέληξε στην απότομη πλαγιά πάνω από την παραλία Κομηλιού το μεσημέρι με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί. Κάλεσε το 112  όπου εντόπισε το στίγμα της και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι σωστικές ομάδες της Π.Υ. Λευκάδας καθώς και το ΕΚΑΒ. Ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κομηλιού. Η σωστική ομάδα αρχικά προσπάθησε να προσεγγίσει την περιοχή από το δρόμο της παραλίας Κομηλιού χωρίς αποτέλεσμα αφού από ένα σημείο και μετά όπως είπαμε είναι απροσπέλαστος. Μετακινήθηκαν στην περιοχή «Σπηλιά» σε μεγαλύτερο υψόμετρο όπου και από εκεί δεν καταφέραν να προσεγγίσουν το σημείο στο οποίο είχε εγκλωβιστεί η άτυχη τουρίστρια. Στη συνέχεια ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου για τον εντοπισμό της. Το ελικόπτερο αφού ερεύνησε την περιοχή επέστρεψε στη βάση του. Η γυναίκα βλέποντας το ελικόπτερο να απομακρύνεται και ενώ άρχισε να σουρουπώνει νομίζοντας ότι είναι δύσκολος ο απεγκλωβισμός της από το σημείο που βρισκόταν αποφάσισε να μετακινηθεί προς την παραλία κατεβαίνοντας όλη την απότομη πλαγιά σέρνοντας με την πλάτη σε μια κίνηση μεγάλου ρίσκου για την ίδια. Όταν έφτασε στην παραλία είχε πια νυχτώσει και κάνοντας σήμα με μια φωτεινή πηγή που είχε στον εξοπλισμό της ο συντονιστής της επιχείρησης την εντόπισε στην παραλία από όπου πλωτό μέσο από τον Άγιο Νικήτα την παρέλαβε και την οδήγησε πίσω στον Άγιο Νικήτα.  Από εκεί την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και την οδήγησε στο νοσοκομείο. Είχε ελαφρείς τραυματισμούς στο κεφάλι την πλάτη και τα πόδια από την προσπάθεια της να κατέβει την πλαγιά. Πήρε εξιτήριο την Τρίτη, επέστρεψε στα Χορτάτα, είναι καλά στην υγεία της και εμφανώς σοκαρισμένη από το γεγονός.

Όπως φαίνεται και στο χάρτη της περιοχής από το Google Earth αν ο δρόμος ήταν προσπελάσιμος οι άνδρες της πυροσβεστικής θα είχαν ευκολότερη πρόσβαση στο σημείο που είχε εγκλωβιστεί η γυναίκα. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως είναι επιτακτική η ανάγκη να ανακτηθεί η πρόσβαση σε όλο το μήκος του δρόμου προς την παραλία Κομηλιού.

Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν. Η κατάσταση όμως παραμένει η ίδια. Ευελπιστούμε να κινητοποιηθούν οι αρχές του τόπου (Δήμος και Περιφέρεια) και να αναλάβουν τις ευθύνες για την αποκατάσταση του δρόμου διαφορετικά και πάλι στο ίδιο έργο θεατές θα είμαστε…

Ευχόμαστε στην άτυχη τουρίστρια περαστικά και να είναι πάντα καλά στην υγεία της.

One thought on “Στο ίδιο έργο θεατές…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *